Η τέχνη μας

Οι ιστορίες γράφονται στο τραπέζι!

Το μαγείρεμα

* Ο φίλος...χρόνος

Για την ΑΜΠΕΛΑ ο χρόνος είναι χρώμα, χαλάρωση και δημιουργία. Είναι η φυσική απόσταση που χωρίζει τον ανθό μέχρι να γίνει καρπός. Είναι το διάστημα που χρειάζεται για να ωριμάσει μια ιδέα, για να φτάσει η γεύση από την κατσαρόλα στο πιάτο σας. Είναι η ξεχασμένη γοητεία της βιωμένης εμπειρίας.

 Για μας, ο χρόνος, δεν είναι καταναγκασμός και αγγαρεία. Είναι ο σεβασμός στην ομορφιά της  "επώασης", η γλυκιά αναμονή για κάτι όμορφο που γεννιέται! 

Γιατί, η διαδικασία κρύβει μέσα της, ταυτόχρονα ποιότητα και ουσία. Γιατί, τότε μόνο ο χρόνος γίνεται φίλος , δικαιώνοντας τη φράση πως "όλα θέλουν το χρόνο τους"!

* Το μαγείρεμα 

Το φαγητό θα υπηρετεί πάντα, τη βασική ανάγκη του ανθρώπου για επιβίωση αλλά ταυτόχρονα θα είναι πάντα, η πιο νόστιμη αφορμή για να συν-βρεθούμε, να τα πούμε, να τα πιούμε, να θυμηθούμε και να ελπίσουμε. Και τότε το φαγητό γίνεται κοινός τόπος εμπειρίας-μνήμης και τελικά πολιτισμού.

Η ώρα του φαγητού είναι ποιοτικός χρόνος, απόλαυση, χαλάρωση, ιεροτελεστεία, δώρο στον εαυτό μας, ολοκληρωμένη εμπειρία, προσωπική και συλλογική. 

* Για μας η μαγειρική είναι φαντασία, δημιουργία, χωρίς επιτήδευση και αυταρέσκεια.

* Είναι προσφορά, είναι για τον άλλο, τον επισκέπτη, τον φιλοξενούμενο, το φίλο, τον ξένο.

Εμπνεόμαστε από τη μεγάλη παράδοση της Αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας, κυρίως από τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, από την ευρηματικότητά της, τη ποικιλία και το συνδυασμό των υλικών της.

Γεύσεις αυθεντικές, καθαρές, απλές, λιτές, ισορροπημένες.

Προσπαθούμε να συμβάλλουμε στη γνωριμία και αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας και να συνεχίσουμε την ποιοτική, υγιεινή και ευφάνταστη μαγειρική της παράδοσής μας.

Θέλουμε οι φιλοξενούμενοί μας να φεύγουν χορτάτοι, αλλά ανάλαφροι και κυρίως ευχαριστημένοι όπως οι επισκέπτες του σπιτιού μας, γιατί μας αρέσει να τους φροντίζουμε.

Όπως κάνανε οι μαμάδες μας και οι οικογένειές μας !

Ανόθευτη αξία στη κουλτούρα μας, η φροντίδα του άλλου μέσα από ένα καλομαγειρεμένο φαγητό.

Χρησιμοποιούμε ελληνικά προϊόντα, μόνο φρέσκα και στην εποχή τους, από ντόπιους παραγωγούς των Κυκλάδων για την ανάδειξη των προϊόντων τους

* Ψάρια από τους ψαράδες του νησιού όταν ο καιρός το επιτρέπει

* Τυριά από τις Κυκλάδες, Σύρο, Τήνο, Νάξο, Σίφνο, Ίο

* Κρέατα, ντόπιο κατσίκι και χοιρινό

* Λαχανικά, Ελληνικά και ντόπια εποχιακά από μικρούς παραγωγούς

* Ψωμί από το DANOS, τοπική επιχείρηση αρτοσκευασμάτων, ειδικά παρασκευασμένο για την Αμπέλα

* Κρασιά συριανά, κυκλαδίτικα, αιγαιοπελαγίτικα, Ελληνικά με την επιμέλεια των οινολόγων Νικολέτα Μακρυωνίτου και Νίκου Χατζάκη.

*Υποστηρίζουμε και προβάλλουμε τη κυκλαδίτικη, από τη Τήνο, μπύρα ΝΗΣΟΣ, και το ντόπιο, από τα Χρούσσα, βραβευμένο τσίπουρο του κ. Γιάννη Σαρρή

* Λάδι extra-extra παρθένο ελαιόλαδο από την Πελοπόννησο

* Κόβουμε τις πράσινες σαλάτες στο χέρι την ώρα που τις παραγγέλνετε για να διατηρούν όλες τους τις βιταμίνες

* Φυτεύουμε αρωματικά φυτά στα παρτέρια και τα χρησιμοποιούμε στα φαγητά μας

* Κάνουμε μεταποίηση των υλικών και δεν πετάμε τίποτα

* Φτιάχνουμε τα δικά μας γλυκά, λικέρ, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, μπισκότα, κριτσίνια, αλοιφές, παστά, ζωμούς, σάλτσες, μαριναρισμένα κρέατα, ψάρια και θαλασσινά.

* Τηγανίζουμε με υψηλής ποιότητας ηλιέλαιο που αλλάζουμε συχνά για τη σωστή και υγιεινή παρασκευή των προϊόντων μας

* Ανακυκλώνουμε τα μαγειρικά λάδια σε ειδικούς κάδους όπου μετατρέπονται σε

σαπούνι, και προϊόντα καθαρισμού

* Ψήνουμε σε φούρνο με υγρασία και αέρα (τεχνική sous vid) σε χαμηλές θερμοκρασίες για τη διατήρηση και ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών και στοιχείων των πρώτων υλών

* Ετοιμάζουμε τα φαγητά σας την ώρα που τα παραγγέλνετε, εκτός από αυτά που μαγειρεύουμε κάθε μέρα φρέσκα στη κατσαρόλα ή το φούρνο μας.

* Δεν χρησιμοποιούμε προψημένα, προτηγανισμένα, κατεψυγμένα παρασκευάσματα και φαγητά, γι’ αυτό χρειάζονται χρόνο για να ετοιμαστούν.

* Συνεργαζόμαστε με διατροφολόγο για την διατροφική αξία των γευμάτων μας.

* Δεν πετάμε τίποτα ! Τα φαγητά που περισσεύουν προσφέρονται σε ιδρύματα του νησιού ή στους εργαζόμενους της Αμπέλας.

Η ΑΜΠΕΛΑ κάτω από τα αστέρια ! 

Για όσους θέλουν να ...μετρήσουν  τα αστέρια μέχρι αργά, στο κήπο της Αμπέλας,  

προσφέρουμε - μετά τις 11-  "κρύα κουζίνα" και τυριά!

Αν επιθυμείτε κάτι ελαφρύ, να συνοδεύσετε  το κρασί ή το ποτό σας ή να απολαύσετε το κοκτέϊλ σας. 

Γιατί η ζωή είναι αλλιώς, στον κήπο της ΑΜΠΕΛΑΣ!